Over seks en zo bij hartfalen
Cardioloog geeft opening van zaken over de beleving van seks door hartfalenpatiŽnten en enkele nuttige tips.
R.A.M. van Langeveld

copyrights sedert 1998; disclaimer

(Terug) naar homepage

Leven met onzekerheden en seks
Zelfs gezonde mensen lopen soms rond met vragen over seks. Logisch dat vooral ook mensen met hartfalen hierover met vragen rondlopen, want het is een onderwerp waarover niet zo eenvoudig wordt gesproken. Het gaat om intieme zaken die je niet zo gauw bloot wil leggen.

Pasklare antwoorden zijn meestal niet te geven, want iedere hartfalenpatiŽnt is verschillend en voor een ieder geldt een andere situatie. Het maakt natuurlijk uit of je een man of een vrouw bent, jong bent of al wat ouder, of je juist aan een relatie bent begonnen of wilt beginnen, of dat je kunt terugkijken op een langdurig en bevredigend seksleven met je partner. En natuurlijk speelt de mate waarin je hartfalen hebt een rol.

Wanneer je hart je in de steek heeft gelaten komen gevoelens van grote onzekerheid naar boven, ook met betrekking tot je seksleven. Hoe zal mijn hart reageren als ik me flink opwind? Kan mijn hart dat wel aan? Is seks gevaarlijk? Is het eigenlijk nog wel verantwoord? Kan Ďt nog wel? Misschien raak je niet meer zo gemakkelijk opgewonden en vraag je je af of je partner dat wel begrijpt. En, speciaal voor mannen, lukt het nog wel om een erectie te krijgen en vast te houden? (meer hierover)

Het hartfalen op zich is maar ťťn factor die bepaalt hoe we omgaan met onze seksualiteit. HartfalenpatiŽnten beleven allerlei extra zorgen en onzekerheden die hun weerslag hebben op de manier waarop ze seks beleven. Kan ik mijn baan wel behouden? Kan ik wel goed voor mijn gezin blijven zorgen? Begrijpt mijn omgeving wel dat ik niet meer zo goed kan meedoen aan allerlei activiteiten? Geen zin om te vrijen kan te maken hebben met al die onzekerheden, met niet goed in je vel zitten, met gevoelens van somberheid. Allemaal zaken die kunnen voorkomen bij hartfalenpatiŽnten.

Leven met plezierige intimiteit
Natuurlijk kan angst dat je hart het niet aan kan een grote rol spelen. Bij seks wordt het hart opgezweept en zelfs een orgasme kan beangstigend zijn.
Toch is het belangrijk om je te realiseren dat onderzoek heeft bewezen dat de risicoís erg meevallen. Je hoort vaak de vuistregel dat je ďmet een gerust hartĒ seks kunt bedrijven wanneer je vlot twee trappen kunt oplopen. Je zult echter, hoe dan ook, rekening moeten houden met de beperkingen van je hart. Een paar technische tips kunnen hierbij gegeven worden:
            - Zorg voor voldoende beweging, dat is goed voor je seksleven.
            - Pas op met seks,
                    bij extreme vermoeidheid,
                    binnen 3 uur na een zware maaltijd,
                    na gebruik alcohol,
                    bij of vlak na heftige emoties,
                    in een te warme of te koude omgeving.
            - Zorg voor een minder vermoeiende houding.
            - Stop met seks wanneer je je minder prettig gaat voelen.
            - Voor mannen: gebruik geen erectiepillen zonder je huisarts of cardioloog te raadplegen.
              (meer hierover)

Wanneer hartfalen beperkingen aan je oplegt is het belangrijk twee zaken te onderscheiden in je seksuele relatie. Seks is veel meer dan alleen de inspannende bezigheid die je tot een opwindend hoogtepunt brengt. Seks is vooral ook intiem communiceren met elkaar en daarop heeft hartfalen gelukkig weinig grip. Het is voor hartfalenpatiŽnten daarom belangrijk hierop het accent te leggen. Daarbij kan ik je een hart onder de riem steken, want veel mensen blijken daar wonderwel in te slagen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat seksuele beperkingen als gevolg van hartfalen nauwelijks invloed hebben op de stabiliteit van de relatie met de levenspartner.

Wanneer je conditie een stevige vrijpartij niet toelaat, besteed dan dus extra aandacht aan de intimiteit in je relatie. Als je onzeker bent, doe het rustig aan. Praat erover met je partner. Ook de ander moet weten wat er kan en wat misschien beter niet. Als je geen prater bent, uit dan toch je emoties. Besef dat seks op een of andere manier altijd wel mogelijk is. De manier waarop je daar lichamelijk uiting aan geeft, wordt niet alleen bepaald door hartfalen, maar vooral ook door jezelf.

"Elk nadeel heeft zijn voordeel". Misschien ontdek je zo wellicht manieren om intenser van seks te genieten en/of je relatie te verdiepen.

Meer weten van hartfalen? <--- klik hier

R.A.M. van Langeveld is cardioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch

Toegevoegde keywords: sex, erotiek, sexueel, liefde, verliefdheid, sexualiteit, echtgenoot, echtgenote, vrijen, lust, vriend, vriendin, libido, geslachtsdrift, hartpatiŽnt,
Sponsor::
Atelier voor Duurzaamheid door (kleding)reparatie van o.a. bruidskleding en wiegen