Medicijnen en hartfalen
Cardioloog geeft uitleg van de werking en het nut van de meest gangbare medicijnen bij hartfalen

R.A.M. van Langeveld

copyrights sedert 1998; disclaimer

Waarom pillen (blijven) slikken?
Plaspillen
Hoeksteen van de behandeling
    ACE-remmers
    BŤta-blockers
Bloedverdunners
Andere medicijnen
(Terug) naar homepage

Waarom "pillen" (blijven) slikken?

Lang niet altijd kan hartfalen worden verholpen door een operatie of andere ingreep. De arts zal dan zijn toevlucht nemen tot medicijnen. Naast het opvolgen van leefregels is het dan nodig om "pillen" te slikken. Die pillen zijn erg belangrijk omdat zij de klachten die worden veroorzaakt door het zwakke hart kunnen verlichten. Er wordt op die manier ook meteen al een oplossing geboden voor de grootste nood: de kortademigheid. De medicijnen zorgen er bovendien voor dat je meer kunt, dat je je beter kunt inspannen en dat je je niet zo moe voelt. Kortom je gaat je beter voelen.
Maar medicijnen kunnen veel meer dan dat.
Bepaalde medicijnen zijn ook bij machte om de levensverwachting van patiŽnten met hartfalen te verbeteren. De medicatie die de arts voorschrijft biedt je niet alleen de kans je beter te voelen, maar ook om langer van het leven te kunnen genieten. De arts probeert dus niet alleen de kwaliteit, maar ook de duur van het leven te verbeteren. De patiŽnt kan dit onder andere merken doordat hij minder vaak in het ziekenhuis hoeft te worden opgenomen. Om die situatie te bereiken en te behouden moet men meestal de medicijnen wel blijven slikken ook al voelt men zich beter. Ook het minderen van medicijnen heeft meestal geen zin, omdat de hoeveelheid en sterkte voldoende hoog moeten zijn om een effect te hebben. Stop of verminder dus nooit op eigen houtje het gebruik van de voorgeschreven medicijnen bij hartfalen, ook al voel je je beter!

Plaspillen

Een middel dat iedereen wel kent zijn de "plaspillen". Deze medicijnen zijn in staat om het overtollige vocht dat een hartfalenpatiŽnt uit zichzelf niet meer kwijtraakt toch gaat uitplassen. Dat leidt natuurlijk meteen al tot een verlichting van klachten.

De hoeksteen van behandeling

Maar ik wil het toch vooral hebben over 2 andere soorten medicijnen die tegenwoordig als "hoeksteen" van de behandeling worden beschouwd: ACE-remmers en BŤta-blockers. Voor een beter inzicht moet ik vooraf zeggen dat hartfalen een zeer complexe verandering veroorzaakt in een groot aantal scheikundige processen in het lichaam. Hierbij zijn allerlei stoffen betrokken, waaronder diverse hormonen die in het lichaam worden afgescheiden als reactie op het falen van het hart. Aanvankelijk had de patiŽnt daar mogelijk voordeel van, maar op den duur hebben die veranderingen zeer nadelig effecten op de werking van het hart en meer algemeen de bloedsomloop. Genoemde twee medicijnen proberen die verstoorde processen weer in balans te brengen. Hoe eerder de arts daarmee begint hoe beter het is.

Ace-remmers
De eerste groep medicijnen valt onder de ACE-remmers (spreek uit ees-remmers) ook wel RAS-remmers genoemd. Het zijn krachtige geneesmiddelen die in staat zijn om het beloop van het hartfalen om te buigen. Het is voor de patiŽnt niet zo belangrijk om precies te weten hoe het werkt. Het belangrijkste effect is dat een lichaamseigen stof wordt geremd in zijn werking om de bloedvaten samen te knijpen. Daardoor blijven die bloedvaten wijder openstaan. Voor het hart betekent dat een aanzienlijk verminderde werklast en bovendien wordt minder vocht vastgehouden. Het hartfalen wordt minder erg en de patiŽnt leeft prettiger en langer. Dit is dan ook de reden waarom deze geneesmiddelen niet zo maar gestopt mogen worden. Ook niet als het weer goed gaat met de patiŽnt! Want ook als er nog maar weinig klachten zouden zijn, helpen deze ACE-remmers het hart in een goede balans te houden. Alleen als er een dringende reden is zal de arts geen ACE-remmer voorschrijven. Zo'n reden kan zijn een te lage bloeddruk, nieren die niet goed werken of als het geneesmiddel niet wordt verdragen.

BŤta-blokkers
De tweede belangrijke groep van geneesmiddelen wordt gevormd door de BŤta-blokkers. Dit is al een heel oude soort van medicijnen, waarvan pas de laatste jaren is gebleken dat ze bij langdurig gebruik de levensverwachting van patiŽnten met hartfalen aanzienlijk verbeteren. Deze geneesmiddelen worden in het begin altijd in een lage dosering door de arts gegeven. De reden is dat ze aanvankelijk de hoeveelheid bloed die het hart kan uitpompen verminderen, waardoor in het begin de moeheid wat kan toenemen. Maar na een paar maanden verbetert dit en begint de zeer gunstige werking. De bŤtablokker maakt het hart rustiger. Wat je ziet is dat het hart, na een onwennige beginfase, juist weer meer bloed gaat uitpompen. Daardoor gaat de patiŽnt zich beter voelen.

Bloedverdunners
Wanneer als gevolg van een zwak hart de bloedcirculatie niet optimaal is bestaat het risico dat ergens bloedpropjes ontstaan. Dat is zeer gevaarlijk omdat die verstoppingen van de bloedvaten in vitale organen kunnen veroorzaken. "Bloedverdunners" vertragen de bloedstolling, zodat het ontstaan van ongewenste bloedstolsels wordt tegen gegaan. De arts zal daarom bij hartfalen vaak ook "bloedverdunners" voorschrijven, zeker ook wanneer bovendien sprake is van een verstoord hartritme. Van deze medicijnen ga je je echter niet beter voelen. Ze voorkomen alleen groter kwaad.

Andere medicijnen

Er kunnen allerlei redenen zijn voor je arts om je andere of een groter of kleiner aantal medicijnen voor te schrijven. Het voert te ver om hier op alle mogelijkheden in te gaan. Je kunt je behandelend arts om uitleg vragen wanneer je wilt weten waarom hij of zij zo'n keuze maakt.

Meer weten van hartfalen? <--- klik hier

R.A.M. van Langeveld is cardioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch

Toegevoegde keywords: hartfalen medicijnen pillen,tabletten geneesmiddelen cardioloog hart plaspillen diuretica ACE-remmer RAS-remmer beta-blokkers bloedverdunners capsules plastabletten, bŤta-blokker, bŤta-blocker, hartpatient falen gedilateerde cardiomyopathie cardiologie therapie medicinaal geneesmiddelen pastille tablet hartkwaal hartziekte urineren plassen verlagen bloeddruk innemen voorschrijven recept zoutuitscheiding voorschrift
Sponsor::
Atelier voor Duurzaamheid door (kleding)reparatie van o.a. bruidskleding en wiegen