Komt een hartfalenpatiŽnt bij de dokter
Cardioloog vertelt over het opbouwen van een vertrouwensrelatie met hartfalenpatiŽnten en wat die van hem mogen verwachten

R.A.M. van Langeveld

copyrights sedert 1998; disclaimer

(Terug) naar homepage

Hoe belangrijk is het om goed met je dokter overweg te kunnen?
Vertrouw je die man (of vrouw natuurlijk) op wat hij zegt?
Doet uw cardioloog wel zijn best om u beter te maken? Of om u aandacht te geven?
Geeft hij u genoeg antwoord op vragen en informeert hij u wanneer dat nodig is?

Laat ik voorop stellen dat ook een cardioloog maar een mens is en zijn beperkingen heeft. Ook waar het op kennis aankomt, want hartfalen is een nog deels ongrijpbaar en onbegrepen ziektebeeld. Een cardioloog weet er wel veel van, maar de wetenschap is nog niet zover dat op alle vragen antwoorden gegeven kunnen worden. Dat kan dus ook de allerbeste cardioloog niet, maar hij zal wel open staan voor elke vraag. Durf dus gerust de vragen te stellen die u bezig houden en wees niet bang dat hij ze ďraarĒ zal vinden.

Vooral in het begin van de ziekte is het meestal volstrekt onduidelijk hoe het zal gaan lopen in de toekomst. En juist in die beginfase zoekt de patiŽnt naar meer houvast en zekerheid. Voorspellingen kunnen echter niet worden gedaan. Niemand is tenslotte helderziend, ook de allerbeste cardioloog niet. Uw cardioloog kan vaak pas na verloop van geruime tijd wat meer duidelijkheid geven, bijvoorbeeld omdat hij eerst wil bezien of de medicijnen aanslaan. Dit alles kan, vooral in het begin, nogal eens het onterechte gevoel oproepen dat uw cardioloog onvoldoende betrokken is bij uw ziekte en dat hij u onvoldoende informeert. Of zelfs dat hij zich onvoldoende inspant om alles eruit te halen wat erin zit om u beter te maken.

Onderschat uw behandelende hartspecialist echter niet. Hij is hoogopgeleid. Hij houdt zijn vak goed bij, is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen die voor u van belang zijn en heeft ervaring. Het is belangrijk dat u als patiŽnt letterlijk met een ďgerust hartĒ op uw cardioloog kunt vertrouwen. Dat gerust gevoel is op zich ook goed voor uw hart.

Natuurlijk zoeken veel patiŽnten tegenwoordig naar antwoorden op hun vragen op internet. Dat kan nuttig zijn, maar een waarschuwing is op zijn plaats. Lang niet alle informatie op internet is te vertrouwen of op u van toepassing. Bedenk dat er geen twee patiŽnten hetzelfde zijn. Uw cardioloog kent uw situatie het beste en ziet u in levende lijve. Alle reden om bovenal te vertrouwen op zijn oordeel, zijn adviezen en zijn informatie. Hij is het beste in staat antwoord op uw vragen te geven. Anderzijds zult u moeten leren leven met onzekerheden wanneer hij u geen pasklaar antwoord kan geven.

Meer weten van hartfalen? <--- klik hier

R.A.M. van Langeveld is cardioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch.

Toegevoegde keywords: raadpleging, consult, diagnose, prognose, advies, spreekuur, genezen, hartpatiŽnt, ,
Sponsor::
Atelier voor Duurzaamheid door (kleding)reparatie van o.a. bruidskleding en wiegen