Boezemfibrilleren, cardioloog geeft uitleg
De hartritmestoornis boezemfibrilleren mede in relatie tot hartfalen.
R.A.M. van Langeveld

copyrights sedert 1998; disclaimer

(Terug) naar homepage

Wat is boezemfibrilleren?

Hartritmestoornissen zijn er in allerlei vormen. Soms gaat het om een extra overslag, soms om een onregelmatig ritme. Als het hartritme volledig van slag is, is er bijna altijd sprake van "boezemfibrilleren".
Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes. Boven in het hart zijn dat een linker en rechter boezem die terugkerend bloed ontvangen uit de longen en het lichaam en doorstuwen naar de daaronder gelegen linker en rechterkamer, die op hun beurt het bloed weer door lichaam en longen pompen. Bij een normaal hartritme, dat "sinusritme " wordt genoemd, is er een zich ritmisch herhalende elektrische prikkel die zich vanuit ťťn plek (de sinusknoop) boven in het hart naar alle ruimtes verplaatst en die 4 ruimtes aanzetten tot samenknijpen: eerst de boezems en meteen daarna de kamers.
Bij boezemfibrilleren is er echter een overvloed aan plaatsen in de wand van de boezems waar onsamenhangende prikkels vandaan komen. Dit leidt tot chaos in de boezems, die daardoor maar wat staan te sidderen. Onder deze omstandigheden leveren de boezems geen bijdrage meer aan het doorstuwen van het bloed naar de kamers. De hartkamers worden echter nog wel redelijk met bloed gevuld en werken gelukkig ook nog wel, maar in een onregelmatig ritme. Dat komt omdat een deel van allerlei elektrische prikkels in de boezemwand uiteindelijk geheel of gedeeltelijk de kamers bereiken. De ene keer leidt dit wel tot een samenknijpen van de hartkamers, de andere keer niet. De complete chaos van de boezems veroorzaakt een gedeeltelijke chaos in de kamers. Dit leidt tot een onregelmatige hartslag. Als gevolg van dat alles is ook de pompfunctie van het hart verminderd.  

Wat merkt de patiŽnt?

Vaak wordt boezemfibrilleren waargenomen als een trillend gevoel in de borst. Soms merkt een patiŽnt er helemaal niets van of voelt zich wat moe. Soms zijn er echter flink wat klachten. Het hart bonkt in de borst of keel, dan weer hard dan weer onmerkbaar. De patiŽnt is duizelig of licht in het hoofd. De mate waarin je last krijgt van boezemfibrilleren lijkt ook samen te hangen met de snelheid waarmee het hart klopt. Is dat snel en onregelmatig, dan geeft dit meer klachten dan wanneer het rustig is. Vooral ook bij hartfalen zien we nogal eens een keer boezemfibrilleren: hoe ernstiger hartfalen hoe meer kans op boezemfibrilleren. 

Wat zijn de oorzaken?

Voor het ontstaan van boezemfibrilleren zijn meerdere redenen aan te geven. Het hart is bij hartfalen vaak te groot en is uitgerekt. Daardoor rekt de boezem ook uit waardoor de prikkelgeleiding wordt verstoord. Ook is het belangrijk te beseffen dat hartfalen tot gevolg heeft dat het lichaam het hart voortdurend probeert te stimuleren tot betere prestaties. Dit kan leiden tot een overprikkeling die ervoor zorgt dat het ritme onregelmatig wordt. 

Is het ernstig en is er wat aan te doen?

Is het slecht wanneer je als hartfalenpatiŽnt ook nog eens boezemfibrilleren krijgt? Een dubbelzinnig antwoord: ja en nee, of beter eigenlijk: we weten het nog niet zeker. Bij een milde vorm van hartfalen, lijkt het erop dat het een ongunstig teken is wanneer boezemfibrilleren ontstaat. Maar als hartfalen al flink is gevorderd, maakt het plots optreden van boezemfibrilleren niet meer zoveel uit. Toch is het waarschijnlijk het beste om boezemfibrilleren te voorkomen. Dat kan door de medicijnen die bedoeld zijn om hartfalen te bestrijden goed in te nemen. In een aantal gevallen is het mogelijk het hartritme te herstellen door het hart een electrische schok toe te dienen. In vaktermen spreekt mens dan van cardioversie.
Als desondanks toch boezemfibrilleren blijft optreden, is het waarschijnlijk het verstandigste om het bestaan ervan te accepteren en medicijnen in te nemen, die het hart in een kalm tempo houden.

Meer weten van hartfalen? <--- klik hier

R.A.M. van Langeveld is cardioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch

Toegevoegde keywords: hartklopping hartkloppingen hartpatient gedilateerde cardiomyopathie cardiologie, vermoeidheid pols polsslag palpitaties fladderen hartritme onregelmatige hartslag overslag ritme hartritme hartslag hart boezems kamers prikkels  hartklopping hartkloppingen hartfalen hartritmestoornis fibrilleren
Sponsor::Atelier voor Duurzaamheid door (kleding)reparatie van o.a. bruidskleding en wiegen